WAT ZIJN CHAKRA'S

Het woord ‘Chakra’ komt uit de oude Indiase taal, het Sanskriet. Chakra betekent letterlijk ‘wiel’. Je kunt je een chakra voorstellen als een ronddraaiend wiel van trillende energie in ons etherische lichaam. Er zijn ten minste 114 chakra’s, welke zich zowel binnen als buiten ons fysieke lichaam bevinden. We richten ons echter op de zeven basis chakra’s, onze belangrijkste energiecentra. Onzichtbaar voor de meeste mensenogen, maar wel voelbaar voor sommige (hoog sensitieve) mensen.

 

De chakra’s gebruiken we voor al onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen. Ieder chakra heeft z’n eigen specifieke kenmerken en eigenschappen.

 

Waar bevinden zich de chakra’s?

 

De chakra’s bevinden zich langs de wervelkolom, van je stuitje tot aan je kruin. Elk chakra heeft een specifiek aandachtsgebied. De zeven chakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam, in die gebieden, waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie. Zo voorziet bijvoorbeeld de hartchakra (4) het hart en de thymus van energie. En zo voorziet bijvoorbeeld de keelchakra (5) de schildklier van energie.

 

de-7-chakras

 

De zeven basis chakra’s

 

Eerste Chakra: Wortelchakra

 

Kleurenspectrum: rood
Element: aarde

 

De wortelchakra bevindt zich bij ons stuitje, wat de basis is van onze wervelkolom. Deze ligt dus letterlijk bij onze wortels.

 

Blokkades in deze chakra worden gevormd door angst. Wanneer er zich blokkades bevinden in de Wortelchakra, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Hierdoor worden we beperkt in onze ambities en ontbreekt een duidelijk doel.

 

Wanneer deze chakra in balans is, voel je je stabiel, zelfverzekerd, evenwichtig, gegrond, energiek, vitaal, onafhankelijk en sterk. Je gaat bewust om met wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Tweede chakra: Sacraalchakra

 

Kleurenspectrum: oranje
Element: water

 

De Sacraalsacra bevindt zich in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel.

 

Blokkades in deze chakra worden gevormd door schuldgevoel. Wanneer er zich blokkades bevinden in de Sacraalchakra, kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen en is er een gebrek aan energie en creativiteit.

 

Wanneer deze chakra in balans is, zorgt dit ervoor dat je emotioneel en creatief in balans bent. Je bent open, kunt goed uitspreken wat je voelt, hebt levensvreugde, weet wat je op emotioneel vlak nodig hebt en je voelt je seksueel goed en vrij.

 

Derde chakra: Zonnevlechtchakra

 

Kleurenspectrum: geel
Element: water

 

De Zonnevlechtchakra bevindt zich tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast.

 

Blokkades in deze chakra worden gevormd door schaamte. Wanneer er zich blokkades bevinden in Zonnevlechtchakra kan dit zich fysiek uiten door problemen met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme.

 

Wanneer deze chakra in balans is, voel je je energiek, zelfverzekerd, productief en kun je je beter concentreren. Je accepteert en erkent jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig tot zijn recht komt.

 

Vierde chakra: Hartchakra

 

Kleurenspectrum: groen
Element: lucht

 

De Hartchakra bevindt zich, zoals de naam al zegt, in het hartgebied.

 

Blokkades in deze chakra worden gevormd door verdriet. Wanneer er zich blokkades bevinden in de Hart Chakra kan je moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid.

 

Wanneer deze chakra in balans is, ben je in staat liefde te geven en ontvangen in relaties met jezelf en anderen. Het zorgt ervoor dat je compassie hebt en jezelf en anderen kunt vergeven. Je ervaart daarnaast een sterk gevoel van zelfwaardering.

 

Vijfde chakra: Keelchakra

 

Kleurenspectrum: helder blauw
Element: ruimte

 

De Keelchakra ligt aan de basis van de keel en staat in verbinding met de schildklier.

 

Blokkades hierin worden gevormd door ‘de leugen’. Onevenwichtigheid van de Keelchakra kan leiden tot verlegenheid, stilte, een gevoel van zwakte of het onvermogen om uw gedachten uit te drukken.

 

Wanneer deze chakra in balans is, uit dit zich in creativiteit, werkelijke zelfexpressie, constructieve communicatie en tevredenheid. Je kunt je zowel naar jezelf als naar anderen goed uitdrukken op alle vlakken.

 

Zesde chakra: Voorhoofdschakra

 

Kleurenspectrum: Indigo
Heeft geen element

 

De Voorhoofdschakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen en wordt daarom ook wel het derde oog chakra genoemd.

 

Blokkades hierin worden gevormd door de illusie. Onevenwichtigheid in deze chakra kan leiden tot niet assertief kunnen zijn en bang zijn voor succes. Of het tegenovergestelde, namelijk egoïstisch zijn. Je kunt op een fysiek niveau hoofdpijn, wazig zicht en andere oogproblemen ervaren.

 

Wanneer de Voorhoofdschakra in balans is, kun je helder zien, horen, voelen en weten. Je vertrouwt op je intuïtie. Je leeft zonder angst voor de dood en bent vrij van gehechtheid aan materiële zaken.

 

Zevende chakra: Kruinchakra

 

Kleurenspectrum: violet en/of wit
Heeft geen element

 

De Kruinchakra is gelegen op de kruin van het hoofd. Deze chakra is het centrum van spiritualiteit, verlichting, dynamische gedachten en energie.

 

Blokkades in deze chakra worden gevormd door slechte gehechtheid. Onevenwichtigheid kan zich uiten in een constant gevoel van frustratie, destructieve gevoelens en het ontbreken van een vonk van vreugde.

 

Wanneer de Kruinchakra in balans is, zul je je verbonden voelen op alle niveaus. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel zullen voelen als één. Je hebt verbinding met Source. Je weet dat er meer is dan dat je ziet en voelt, en kunt de kracht binnen in jezelf voelen. Het zorgt voor de innerlijke stroom van wijsheid en brengt de gave van kosmisch bewustzijn.