TRANSFORMATIE COACHING

TRANSFORMATIE

 

‘We hebben op deze wereld een nijpend tekort aan authentieke mensen. Mensen die spontaan zijn, die zichzelf zijn. Mensen zonder een maatschappelijk masker. Die geen moeite hebben met werkelijke zelfexpressie’.

 

Veel mensen hebben zoveel van hun eigenheid verloren, dat ik ze soms als een halve robot voor me zie staan. Vol automatisme spuien ze de ene na de andere monotone riedel. Alsof ze op de harde schijf maar een aantal programma’s hebben staan, die ze continu herhalen. Vaak bang om iets verkeerds te zeggen dat hen uit de toon zou laten springen.

Dit zie ik als één van de meest onwenselijke ontwikkelingen van de mensheid. Een mens hoort in mijn beleving spontaan te zijn, met emotionele vrijheid. Dat is wat ons onderscheidt van een robot. Echter, onze huidige maatschappij heeft een aantal eigenaardige eigenschappen en kenmerken in zich. Die eigenschappen zorgen voor een afstomping in de mens.

We hebben o.a. een educatief systeem waarbij er een indringende programmering plaats vindt, dominant gericht op de linkerhersenhelft. In het schema hieronder ter verduidelijking linker- vs. rechterhersenhelft.

Linkerhersenhelft (mannelijk)

Rechterhersenhelft (vrouwelijk)

Rationeel, logica, feiten

Intuïtief, innerlijk bewustzijn

Weloverwogen

Gevoelsmatig, impulsief

Methodisch, rechtlijnig

Creativiteit, speelsheid

Geschreven tekst, taal

Beelden

Digitaal, getallen

Analoog, ruimtelijk inzicht

Realiteit

Verbeelding, fantasie, dromen

Wetenschappelijk

Artistiek (muziek, kunst, filosofie en geloof)

Proactief

Reactief, passief

Opvolgend

Gelijktijdig

Verbale intelligentie

Non-verbale intelligentie

Intellectueel, abstract, gedachten

Zintuiglijk, concreet, emoties

Analytisch, ontleden, details

Grote geheel, context

Verleden, toekomst

Nu, tijdloos

Veiligheid, zekerheid

Risico, verandering, mogelijkheden, organisch

Bewust van fysieke grenzen

Holistisch, verbonden met alles wat is

‘Je kunt je voorstellen, dat als ons geleerd wordt om vooral vanuit de linkerhersenhelft te leven, wij zeer saaie mensen worden. Het is vooral veel repetitie, veel herhalingen van gedachten en van de dingen die we zeggen. De plaat blijft vaak hangen, in ingesleten groeven. We worden saai, grijs en voorspelbaar i.p.v. fris, kleurrijk en spontaan’.

 

De maatschappij heeft op deze manier de ideale, gehoorzame werknemer gecreëerd. Eentje die goed past in een systeem dat gericht is op economisch belang en resultaatgerichtheid. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn…

Onze gevoelens en emoties dienen we te beheersen (onderdrukken), zo wordt ons geleerd. Kwetsbaarheid tonen wordt gezien als een zwakte. Zelfbeheersing verliezen is iets om je voor te schamen, of je schuldig over te voelen. Onze spontaniteit verdwijnt zodanig naar de achtergrond. We leven vervolgens vooral vanuit een functioneel maatschappelijk aanvaard (aanpassing) masker. Je zult begrijpen dat authentiek ‘jezelf’ zijn dan verdraaid lastig is. Zeker in Calvinistisch Nederland.

good-vibes

Steek je kop boven het maaiveld uit en hij wordt er geheid afgehakt! Johan Cruijff heeft dat ‘spijtigerwijs’ (Cruijffiaans) moeten meemaken. Toch nam Cruijff het risico voor lief en stond hij als een authentiek, autonoom individu in het leven. Mede daarom zal hij voor altijd een held zijn. Hij was en is nog steeds, een lichtend voorbeeld van hoe je als mens in het leven kunt staan.

Eén van zijn credo’s was: ‘hoe je speelt is net zo belangrijk of soms nog belangrijker, dan de eindstand, dan het resultaat’. De indruk die je achterlaat is belangrijker dan het resultaat. Daarom heeft iedereen het nog steeds over de verloren WK-finales van het Nederlands elftal in 1974 en 1978. Verloren finales, maar de mensen hebben genoten van prachtig mooi voetbal. Cruijff had een ongelooflijk mooie visie op het leven.

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’, is nog zo’n prachtige levenswijsheid van hem. Hiermee buig je iedere tegenslag om in iets positiefs.

We leven nu in een tijdperk waarin er veel verandert. De overwegend patriarchale energie maakt plaats voor een overwegend matriarchale energie. Dus we gaan van dominant mannelijk naar dominant vrouwelijk. En uiteindelijk balans van de twee. Yin Yang.

Met behulp van chakra healing, transformatie coaching en andere technieken, kunnen we repareren wat stuk is. Het herstelt het bruggetje tussen de twee hersenhelften en zorgt voor de perfecte balans en samenwerking tussen de twee.

‘Het is mogelijk om het maatschappelijk masker laag voor laag af te pellen. Belemmerende programma’s zijn te deprogrammeren. Zodoende verdwijnen vanzelf de mechanische automatismen en komt er weer ruimte voor spontaniteit, speelsheid en werkelijke zelfexpressie. Veel leuker!’

Heb je vragen of wil je een afspraak maken neem dan vrijblijvend contact met mij op.