RELATIE THERAPIE

RELATIETHERAPIE

 

In mijn praktijk heb ik regelmatig stellen onder behandeling die aan hun relatie willen werken, door aan zichzelf te werken. Vaak werkt dit veel beter dan de traditionele benadering van relatietherapie. Waarom? Nou, heel simpel… in onze relaties spiegelen we elkaar continu. Datgene wat wij veroordelen in de ander, is vaak iets wat wij nog in het reine moeten brengen bij onszelf. Relaties zijn als spiegels in de buitenwereld, die onze binnenwereld weerspiegelen. Als je met zo’n spiegel te maken hebt, kun je veel over jezelf leren. Als je daarvoor open staat tenminste. Het is letterlijke zelfreflectie.

 

vurige-relatie

 

Doordat ieder aan z’n eigen issues gaat werken, hoeft er steeds minder ‘ellende’ gespiegeld te worden. Van lieverlee gaat men elkaar dus beter begrijpen, omdat men zichzelf beter gaat begrijpen. Zo ontstaat er vanzelf een makkelijkere communicatie en verdwijnt het oordeel uit de relatie. Geen onderhuidse spanningen meer. Men wordt minder emotioneel afhankelijk van de ander. ‘Jij moet mij gelukkig maken!’, is dan niet meer aan de orde.

 

Vaak is het zo, dat wanneer je je niet gedraagt volgens het verwachtingspatroon van de ander, er een hoop gedonder is. Dat gaat over en weer. Voorwaarden stellen = voorwaardelijke liefde. Alleen onvoorwaardelijke liefde kan voor échte liefde doorgaan. In veel relaties is een destructieve dynamiek waarin beiden hun projecties doen op de ander. Elkaar de schuld gevend van het persoonlijke, innerlijke ongemak.

 

Een huwelijk van het verstand houdt doorgaans geen stand. Getouwtrek om het gelijk en om de machtspositie is vaak aan de hand en is niet leuk, maar gelukkig zijn er manieren om uit de ingesleten patronen te stappen.

 

Individuele begeleiding

 

Bij mij in de praktijk gaan jij en je partner, los van elkaar, jullie eigen proces doorwerken. Dit betekent dat ik geen gezamenlijke sessies met jullie zal doen.

 

Jullie werken ieder afzonderlijk aan jullie thema’s en zullen gaandeweg merken dat jullie relatie vanzelf mooier, eerlijker en makkelijker wordt. Echter betekent het vaak ook, dat er eerst een emotionele achtbaan aan vooraf gaat. Je gaat de confrontatie met jezelf én de ander aan. En het wordt vooral een uitdaging om de werkelijke zelfexpressie te laten gelden. Radicale eerlijkheid en openheid is waar de reis naartoe gaat.

 

‘Van een hoofd gecentreerd bewustzijn gaan jullie over tot een hart gecentreerd bewustzijn. Geen huwelijk van het verstand meer, maar een huwelijk van het hart’

 

Vaak worden cliënten voor een tweede keer verliefd op elkaar, doordat bij beiden het hartchakra opengaat. Dat is fantastisch om te zien!

 

Indien tóch nodig en gewenst, kan er een gezamenlijke sessie worden gedaan, waarbij jullie beiden je verhaal kwijt kunnen. Soms is het nuttig dat ik als onpartijdige scheidsrechter, jullie kan wijzen op de miscommunicaties en op de diverse onbewuste projecties en verdedigingsmechanismes.

 

‘Wij zijn hier niet op Aarde om aan elkaars verwachtingspatronen te voldoen. Iederéén is verantwoordelijk voor z’n eigen geluk.

 

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat jullie helemaal niet (meer) bij elkaar horen. Dat jullie gezamenlijke reis ten einde is gekomen omdat beide partijen een nieuwe richting op willen.

 

Het voordeel van deze vorm van therapie is dan, dat jullie beiden een individueel groeiproces hebben doorlopen. En dat jullie op een harmonische manier uit elkaar kunnen gaan. Door het verhogen van zelfrespect, verhoogt ook het respect voor elkaar. Zeker in situaties met kinderen is dat wenselijk.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken neem dan vrijblijvend contact op.